ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ

Автор(и)

  • Марина Сергіївна Міщенко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0739-0497
  • Олена Романівна Поліщук Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань,, Ukraine

Ключові слова:

імідж, професійний імідж, майбутній вчитель, професія, магістрант

Анотація

Необхідність модернізації вищої школи в Україні зумовлена процесами державотворення, встановлення нової соціально-економічної формації. Ці процеси супроводжуються зростанням ролі освітянина в суспільній праці, посилення рівня його професіоналізму, що включає оволодіння освітніми техніками й технологіями педагогічної діяльності. Характер таких тенденцій визначається інтенсивним впровадженням в освітянську практику гуманітарно зорієнтованих наукових підходів, спрямованих на цілісний розвиток особистості, активізацію її творчих здібностей, формування загальної культури. Адже особистісно зорієнтована освіта ґрунтується на пріоритетах гуманістичного над авторитарним, аксіологічного над інформаційним, традиційного та інноваційного.

 Мета статті полягає у теоретичному обґрунтуванні та експериментальній перевірці педагогічних умов формування іміджу майбутнього вчителя у процесі навчання. Методи дослідження: теоретичні – aнaлiз, синтeз, yзaгaльнeння тa систeмaтизaція тeорeтичних зaсaд досліджyвaної проблeм; психодіaгностичні мeтодики: «Діагностика комунікативних та організаторських здібностей», «Тест на конфліктність» Кноблоха-Фальконетта, Рівень самооцінки та сформованості «Я-концепціі» (за методикою С.А. Будассі), анкета.

Проведений аналіз наукових джерел дозволив визначити імідж як сукупний суб’єктивний образ, уявлення, що виникає в інших про певну особу на основні її зовнішніх і внутрішніх характеристик та формує певне ставлення до неї. Базою для побудови позитивного іміджу особистості є «Я-концепція» (система уявлень індивіда про самого себе), на основі якої людина формує ставлення до себе та будує стосунки з іншими. 

Під час проведення експерименту виявлено, що більша частина магістрів не усвідомлюють того факту, що формування власного професійного образу, який ґрунтується на гармонійної сукупності як зовнішніх, так і внутрішніх складових, необхідно розпочинати вже в студентські роки. Таке ставлення до проблеми формування власного професійного іміджу обумовлюється можливістю вибору іншого виду професійної діяльності.

Біографії авторів

Марина Сергіївна Міщенко, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань, Україна

кандидат психологічних наук,

доцент кафедри психології

Олена Романівна Поліщук, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань,

магістрантка факультету

соціальної та психологічної освіти

Посилання

Васюкова И.А. Словарь иностранных слов. Москва: Аст-ПРЕСС, 1999. 640 с.

Криксунова И. Создай свой имидж. М.: Изд-во «Лань», 1997. 171 с.

Первый толковый БЭС: большой энцикл. слов. отв. ред. Е. В. Варавина. М.: РИПОЛ-классик, СПб: Норинт, 2006. 241 с.

Пєхота О.М. Індивідуальність учителя : теорія і практика : навчальний посібник. Миколаїв : Іліон, 2011. 272 с.

Цицерон М.Т. О пределах блага и зла; Парадоксы стоиков. М.: Издательство РГГУ, 2000. 474 с.

Шепель В.М. Имидж. Воспитание школьников. 1997. №1. С. 40-44.

##submission.downloads##

Як цитувати

Міщенко, М. С., & Поліщук, О. Р. (2019). ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ. Психологічний журнал, (2). вилучено із http://psyj.udpu.edu.ua/article/view/182635

Номер

Розділ

Статті