ОСОБЛИВОСТІ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ В ПЕРІОД АДАПТАЦІЇ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ

Автор(и)

  • Надія Харченко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6571-0976
  • Василь Кишмар Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31499/2617-2100.6.2021.229295

Ключові слова:

діти молодшого шкільного віку, батьки, стиль сімейного виховання, прийняття, поведінка.

Анотація

В статті розглянуто питання впливу сімейного виховання на дітей молодшого шкільного віку в період адаптації дитини до школи. Розкрито питання основних обов’язків, які покладені на сім’ю в частині забезпечення безпечного та творчого середовища для розвитку особистості дітей, а також забезпечення їх безпеки при взаємодії з навколишнім світом. Вибір батьками неадекватного типу батьківського ставлення спричинює порушення в процесі їх спілкування з дітьми та впливає на рівень адаптованості дітей молодшого шкільного віку на навчання дітей в школі.

В статті представлені результати емпіричного дослідження особливостей батьківського ставлення до дітей молодшого шкільного віку в період адаптації дітей до навчання в школі. В ході емпіричного дослідження було встановлено, що в групі досліджуваних батьків, які мають дітей молодшого шкільного віку переважає такий хибний тип виховання, як гіперпротекція, гіпопротекція та потурання. Визначено, що надання переваги вибору типу батьківського ставлення «кооперація» посилює прояв інших типів ставлення, таких як «симбіоз» та «авторитарність», що говорить про вплив спрямованості дорослих на продуктивну взаємодію з дитиною, прояви з їх боку щирої зацікавленості та участь у його справах на прагнення дорослого до єднання з дитиною та демократичність при контролі поведінки дитини. Прийняття дитини батьками посилює прагнення дорослого до єднання з дитиною та демократичність при контролі поведінки дитини.

Вибір батьками неадекватного типу батьківського ставлення спричинює порушення у процесі їх спілкування з дітьми, виконуються лише традиційні «батьківські» функції, між батьками та дітьми встановлюється бар’єр, в сім’ї відсутні теплі стосунки, взаєморозуміння.

Ключові слова: діти молодшого шкільного віку, батьки, стиль сімейного виховання, прийняття, поведінка.

Біографії авторів

Надія Харченко , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології.

Василь Кишмар, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Магістрант факультету соціальної та психологічної освіти.

Посилання

Горецька О. В. Психологічні особливості ставлення батьків до дитини дошкільного віку. Актуальні проблеми практичної психології: зб. наук. праць. Херсон, П. П. Вишемирський, 2009. Ч. 1. С. 277287.

Гуляр О.О. Вплив батьківського ставлення на емоційну сферу дитини молодшого шкільного віку. URL: http://intkonf.org/.ru/

Дуткевич Т. В. Дитяча психологія. Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2012. 424 с.

Руденко І. Особливості психічного розвитку дитини: вікові кризи, основні новоутворення, провідні типи діяльності. URL: http://teacher.ed-sp.net/

Таран І. Роль сім’ї у формуванні цілісного ставлення дошкільників до інших людей. Вісник Інституту розвитку дитини. 2010. № 10. С. 125130.

Шведовська А. А. Специфика позиции родителей при различных типах взаимодействия с детьми дошкольного и младшего школьного возраста. Психологическая наука и образование. 2006. № 1. С. 6984.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-30

Як цитувати

Харченко , Н. ., & Кишмар, В. (2021). ОСОБЛИВОСТІ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ В ПЕРІОД АДАПТАЦІЇ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ. Психологічний журнал, (6), 62–67. https://doi.org/10.31499/2617-2100.6.2021.229295

Номер

Розділ

Статті