СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ У ЛЮДИНИ АВІАФОБІЇ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ

Автор(и)

  • Ірина Валентинівна Сингаївська директор ННІ психології ВНЗ “Університет економіки та права “КРОК”, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6802-0081
  • Надія Юріївна Терентьєва ВНЗ “Університет економіки та права “КРОК”, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0685-005X

Ключові слова:

авіафобія, акрофобія, страх польоту, фобія, стрес від польоту, нав'язливий страх

Анотація

У статті розглянуто актуальну проблему виникнення у людей авіафобії, тобто страху перед польотом, а також психологічні аспекти, пов'язані з подоланням авіафобії у потенційних пасажирів авіаперевезень.

Виявлені та експериментально обґрунтовані соціальні і психологічні чинники виникнення у людей авіафобії. Перш за все це такі соціальні чинники, як рівень освіти, рівень обізнаності про технічні та організаційні питання пасажирських авіаперевезень, організації безпеки і служби супроводу перельотів. Особливе місце серед соціальних чинників авіафобії займає вплив засобів масової інформації та поширення в них відомостей про катастрофи і різноманітні технічні аварії під час польотів.

Серед психологічних чинників перш за все слід виділити спадковість, наявність інших фобій або психічних розладів, а також особистий негативний досвід, пов'язаний з переживанням турбулентності або якихось нештатних ситуацій під час попередніх польотів. Крім того, підвищена тривожність, хронічна втома і неможливість делегувати контроль за ситуацією іншим особам страх втрати контролю, теж можуть стати чинниками виникнення авіафобії.

Запропоновано психологічні інструменти для подолання авіафобії і консультаційного супроводу людей зі страхом польоту. Експериментальна робота повністю підтвердила ефективність запропонованих заходів, проте вимагає подальшого дослідження виявлення зв'язку авіафобії з іншими неврозами і психічними розладами особистості, що стане темою наших подальших досліджень.

Біографії авторів

Ірина Валентинівна Сингаївська, директор ННІ психології ВНЗ “Університет економіки та права “КРОК”

кандидат психологічних наук, доцент

Надія Юріївна Терентьєва, ВНЗ “Університет економіки та права “КРОК”

магістрант кафедри психології

Посилання

Власова-Чмерук О. М. Аналіз психологічних факторів виникнення cтраху польотів. Технології розвитку інтелекту. 2014. Т. 1, № 6. С.124-138.

Герваш А. Е. Легкий способ перестать бояться летать. М.: АСТ, 2018. 244 с.

Сосін І. К., Гончарова О. Ю., Чуєв Ю. Ф. Патопсихологія тривожних розладив при фобіях: клінічні та дидактичні парадими. Медична психологія. 2017. Т. 12, №4 (48).С. 83–93.

Шабанова А. В., Сингаївська І. В. Критичне мислення як фактор адекватного сприйняття впливів ЗМІ. Актуальні питання сучасної науки та практики. К.: Університет «КРОК», 2018. С. 580–582.

Furness-Smith P. Flying with Confidence: The proven programme to fix your flying fears. Random House UK, 2018. 214 р.

##submission.downloads##

Як цитувати

Сингаївська, І. В., & Терентьєва, Н. Ю. (2021). СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ У ЛЮДИНИ АВІАФОБІЇ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ. Психологічний журнал, (5). вилучено із http://psyj.udpu.edu.ua/article/view/223293

Номер

Розділ

Статті