Динаміка психічного здоров'я військовослужбовців у період війни - Савиченко, Ольга; Горбачова, Ольга; Шуневич, Євгеній (Психологічний журнал, 2024)
У статті аналізуються особливості психічного здоров’я військовослужбовців у період повномасштабної війни в Україні в умовах тривалого впливу стресових факторів. Для емпіричного дослідження використано комплекс методик MHC-SF, PSS-10, РНQ-9, GAD-7, AIS, BRCS, PTGI. Дослідженням охоплено 246 осіб (військовослужбовці, що брали участь в бойових діях у 2022-24 роках). В цілому відмічене покращення психічного здоров’я військовослужбовців у 2022, на початку 2023 та у 2024 роках і зниження показників у кінці 2023 році. Періоди погіршення психічного здоров’я військовослужбовців відбувається в періоди військових невдач, втрати підтримки суспільства та військової допомоги. Зміцнення психічного здоров’я відмічаємо в періоди інтенсивної підтримки співгромадян, міжнародних партнерів, позитивних змін в організації військового побуту та успіхів на фронті.