Соматичні кореляти посттравматичного стресового розладу - Сафін, Олександр (Психологічний журнал, 2024)
У статті представлено результати контент-аналізу сучасних зарубіжних досліджень, націлених на виявлення соматичних корелятів посттравматичного стресового розладу. Зазначається, що на сьогодні у науковій літературі з зазначеної проблеми опис механізмів коморбідності ПТСР і соматичних дисфункцій є багато у чому суперечливим і не прояснює каузально-наслідкові зв'язки при формуванні ПТСР і соматичних проявів. Показано, що ПТСР, у переважній більшості випадків пов'язаний із різною психосоматичною і соматичною симптоматикою.