Психологічні аспекти формування професійних планів студентів педагогічних коледжів - Якимчук, Борис; Іванов, Валерій (Психологічний журнал, 2021)
Стаття присвячена проблемі дослідження розбіжностей між життєвими планами, соціально-професійними, ціннісними орієнтаціями випускників педагогічних коледжів та особистісними рисами і можливостями їх адекватної реалізації в сучасних умовах розвитку держави. Напрями розвитку сучасного суспільства спричиняють постійне підвищення важливості професій типу "людина-людина". Особливу значимість набувають ті з них, які мають трансформуючу природу щодо особистості інших людей, а саме вчителів, викладачів. Вимоги до спеціалістів із зазначених професій за останні десятиліття зазнали чималих змін у зв’язку із активною інтеграцією України до світової спільноти та пов’язаною з цим суттєвою конверсією соціально-політичного та економічного ладу у нашій країні.