СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ У ЛЮДИНИ АВІАФОБІЇ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ - Сингаївська, Ірина Валентинівна; Терентьєва, Надія Юріївна (Психологічний журнал, 2021)
У статті розглянуто актуальну проблему виникнення у людей авіафобії, тобто страху перед польотом, а також психологічні аспекти, пов’язані з подоланням авіафобії у потенційних пасажирів авіаперевезень. Виявлені та експериментально обґрунтовані соціальні і психологічні чинники виникнення у людей авіафобії. Перш за все це такі соціальні чинники, як рівень освіти, рівень обізнаності про технічні та організаційні питання пасажирських авіаперевезень, організації безпеки і служби супроводу перельотів. Особливе місце серед соціальних чинників авіафобії займає вплив засобів масової інформації та поширення в них відомостей про катастрофи і різноманітні технічні аварії під час польотів. Серед психологічних чинників перш за все слід виділити спадковість, наявність інших фобій або психічних розладів, а також особистий негативний досвід, пов’язаний з переживанням турбулентності або якихось нештатних ситуацій під час попередніх польотів. Крім того, підвищена тривожність, хронічна втома і неможливість делегувати контроль за ситуацією іншим особам – страх втрати контролю, – теж можуть стати чинниками виникнення авіафобії. Запропоновано психологічні інструменти для подолання авіафобії і консультаційного супроводу людей зі страхом польоту. Експериментальна робота повністю підтвердила ефективність запропонованих заходів, проте вимагає подальшого дослідження виявлення зв’язку авіафобії з іншими неврозами і психічними розладами особистості, що стане темою наших подальших досліджень.