Розвиток та виховання волі у молодших школярів - Діхтяренко, Світлана; Столярова, Олена (Психологічний журнал, 2021)
У статті розглянуто питання психологічних особливостей вольових якостей у молодших школярів. З'ясовано, що потреба всебічного вивчення волі саме на цьому віковому етапі виявляється у тому, що основна частина психічних процесів та основних новоутворень даного вікового періоду пов'язані з зміною діяльності та соціального оточення дитини. Виховання необхідних вольових якостей є складовою частиною виховання особистості в цілому. У статті розглядаються теоретичні засади вивчення проблеми волі у дітей молодшого шкільного віку. Доведено, що вивчення та дослідження вольових процесів у молодшому шкільному віці дозволяє розкрити механізми активної свідомості, яка спрямована на взаємодію особистості із зовнішнім світом та саморегуляцію своєї поведінки у ньому. Мета даної статті теоретичний опис критерій за якими оцінюється розвиток вольової сфери у молодших школярів. Розгляд умов що сприяють формуванню вольової сфери у данної категорії дітей. Подана інформація буде корисною для використання у практичній діяльності шкільним психологам, вчителям початкових класів, спортивним наставникам, батькам.