ДО ПИТАННЯ ПРО СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНУ МОДЕЛЬ НАСЛІДКІВ ВІЙСЬКОВОГО ПОЛОНУ - Сафін, Олександр Джамільович; Тімченко, Олександр Володимирович; Широкобоков, Юрій Михайлович (Психологічний журнал, 2019)
У статті висвітлено основні підходи до побудови соціально-психологічної моделі наслідків перебування у військовому полоні. Зазначається, що перебування у полоні є глибокою психологічною кризою військовослужбовця, яка вже у мирному житті виявлятиметься в осмисленні і переживанні соціальних стереотипів про військовополонених, засвоєнні соціальної стигми бранця, дизгармонізації Я-концепції і порушенні особистісної та соціальної ідентичностей, та супроводжуватиметься соціальною дезадаптацією колишнього військовополоненого.