Психолого-педагогічні засади компетентістної моделі у професійній підготовці майбутніх учителів початкових класів - Щур, Вікторія; Маліношевська, Анастасія; Поворознюк, Ігор (Психологічний журнал, 2024)
У статті здіснено обгрунтування психолого-педагогічних засад компетентістної моделі у професійній підготовці учителів початкових класів. Зазначається, що загальну структуру компетентності педагога можна уявити як таку, що складається із таких компетенцій: природні, набуті, компетенції самоосвіти, адаптивні, виконавські. Ефективність системи освіти, що реалізує розроблену модель компетентності майбутнього учителя початкових класів, можна подати кластером компетенцій викладача, який організовує кероване самостійне навчання. При цьому кожен рівень оволодіння стандартами поведінки характеризується дескриптором, що дозволяє підібрати еталон латентної перемінної, як яку розглядають конструктну властивість освітньої системи.