Місто як простір спільнот. Методологічний нарис - Шимко, Віталій (Психологічний журнал, 2022)
У цій статті розкривається формування структурно-онтологічного уявлення про таке явище, як міський простір. Поряд із відповідною концептуалізацією, також представлено визначення міської спільноти як явища, котре передбачає спільність світоглядів городян та їх розумових способів (сценаріїв мислення) орієнтуватися в суспільній картині світу, керуватися нею та розвивати її. Розкрито та обґрунтовано системну логіку класифікації міських спільнот. Також проведено структурно-онтологічний аналіз факторів, що зумовлюють стійкість спільнот, з яких формується міський простір.