Атрибутивний стиль як детермінанта модальності емоційних проявів особистості - Дудник, Оксана; Малімон, Людмила (Психологічний журнал, 2022)
У статті розглянуто особливості атрибутивного стилю як стійкого способу пояснення причин подій та його зв’язку з домінуючими емоційними станами й емоційним реагуванням особистості. Узагальнено існуючі дослідження щодо зв’язку між когнітивними функціями та емоціями, наголошено, що причинні атрибуції є важливою частиною розуміння емоцій та визначають як конкретні установки, так і емоційні реакції суб’єкта. Результати емпіричного дослідження засвідчили значно вищі показники самооцінки самопочуття, активності, настрою й загального психоемоційного стану у досліджуваних з оптимістичним стилем атрибуції, що підтверджує припущення про причинну атрибуцію як детермінанту модальності емоційних проявів особистості.