Соціально-психологічна реабілітація учасників бойових дій - Гульбс, Ольга; Кобець, Олександр (Психологічний журнал, 2021)
У статті розглянуто питання соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій. Метою статті є визначення основних показників до проведення психологічної реабілітації військовослужбовців. Під час дослідження нами використані теоретичні методи, серед яких аналіз, синтез, порівняння та емпіричне дослідження, за допомогою методик: коротка шкала тривоги, депресії та ПТСР, особистісна шкала прояву тривоги Дж. Тейлор, оцінка комунікативних і організаторських схильностей – КОС (В. В. Синявського і Б. О. Федоришина). Проаналізовано праці вчених щодо даного питання, визначено основні показання до проведення психологічної реабілітації військовослужбовців. Дослідження було проведено дослідження на базі 11-й окремого мотопіхотного батальйону, участь у дослідженні взяли 35 осіб – усі є учасниками операції об’єднаних сил (АТО) та безпосередньо виконували завдання на першій лінії. За результатами дослідження нами виявлено: погіршення психологічного стану військовослужбовців відбувається у зв’язку з станом постійного стресу, зміни звичного способу життя, з загрозою смерті або поранень; за результатам емпіричного дослідження виявлено значний відсоток військовослужбовців які мають ознаки ПТРС та тривожності на середньому та високому рівні; розроблено комплекс тренінгів, який спрямований на корекцію тривожності, депресивних станів та покращення soft skills а також окремий блок присвячено соціальним гарантіям та правам учасників бойових дій.