ПОНЯТТІЙНІ ОСНОВИ ВЛАСНОЇ ЗНАЧУЩОСТІ В КОНТЕКСТІ РЕФЛЕКСИВНОЇ «Я-КОНЦЕПЦІЇ» - Лівандовська , Інна; Комінарець , Олександр (Психологічний журнал, 2021)
У статті розглянуто категорію власної значущості в контексті рефлексивної «Я-концепції». Дана дефініція розглядається нами як симбіоз рефлексії та афективної сфери, що узгоджує ряд функцій: самодетермінацію, зв’язування і організацію зовнішнього і внутрішнього сприйняття реальності людиною. Структуровані поняття власної значущості, показані можливі неузгодження і перетин між її елементами в контексті рефлексивної «Я-концепції». В статті автори намагались узагальнити і доповнити різноманітні думки дослідників щодо зазначеного феномену. Відкриття такої категорії як образу власного «Я» стало значною подією в області теоретичної та прикладної психології, оскільки визначено, що кожна особистість має як суб’єктивний, так і уявний образ або портрет самого себе. Однак існує проблема сприйняття його самим індивідом. Іноді проекція власного «Я» свідомо не сприймається, а залишається на рівні несвідомого в найдрібніших деталях. Поняття власної значущості є центральною складовою рефлексивної «Я-концепції», дослідження цього феномену є однією з найактуальніших проблем сьогодення, адже аналіз даного аспекту дозволяє краще зрозуміти те, як саме відбувається формування конкретного індивіду, які фактори впливають на це формування, і при необхідності внести корективи. Опираючись на описане розуміння ПВЗ у статті означені нові перспективи осмислення того, що і як детермінує поведінку і життєдіяльність людини. В нашій статті презентовані перспективи розробки даної проблематики орієнтовані на завдання подальшого дослідження внутрішньої динаміки процесу формування власної значущості для сполучення зовнішнього і внутрішнього сприйняття реальності, а також програми емпіричного дослідження механізмів самодетермінації, захисту і розвитку особистості як в контексті означеної проблеми. Ключові слова: рефлексія, «Я-концепція», афективна сфера, значущість, поняття власної значущості.